Windows 8.1 og “black screen of death”

Flere er i disse dage frustrerede fordi Microsofts udrulning af Windows 8.1 får deres bærbare til at gå i sort.

Jeg kan ikke love at det her løser det for alle – men det løste det for mig.

Keld har netop købt en HP Pavilion med to grafikkort jf. Windows enhedshåndtering: “AMD Radeon HD 8600M Series” og “Intel(R) HD Graphics 4000”.

“Gode dyr var rådne” da den efter Windows 8.1 opgraderingen, blot startede op i sort skærm. Faktisk kunne man se de hvide ikoner på startskærmen flimre lidt og musemarkøren flimre rundt – så man fornemmede lidt at indholdet var der “bag ved” alt det sorte :-). Og det lugter jo langt væk af grafikkorts-driver-problemer – hvilket der da også er flere henvisninger til på nettet, netop omkring Windows 8.1…

Det var heldigvis muligt at starte op i “Safe mode with Network” ved at trykke fn+F8 en masse gange under opstart (man skal være hurtig!). Det virkede ikke hver gang – men efter et par gange lykkedes det.

Nu har Microsoft i Windows 8.1 gemt bootmenuen laaaangt væk, men efter en del roden rundt med avancerede menuer osv., fandt jeg den endelig.

Efter at have startet op i safe mode, kunne “AMD Radeon HD 8600M Series”-grafikkortet ganske simpelt slettes i enhedshåndteringen, hvorefter Windows 8.1 kunne boote normalt (første gang – booter du igen finder den kortet igen, og så er du lige vidt).

Hele processen måtte gentages nogle gange (og det tog tid :-)) indtil jeg fandt en virkende driver – og p.t. er det “amd_catalyst_13.11_mobility_betav1.exe” driveren hentet hos http://support.amd.com/en-us/download/mobile?os=Windows+7+-+64 under punktet “Latest Beta Driver”, der gør tricket.

Driveren hentes ganske simpelt og installeres når du har fået Windows 8.1 op i normal mode (dvs. IKKE i safe-mode).

PCen er ikke 100% testet endnu, men ser ud til at fungere korrekt igen – så hermed metoden givet videre til andre der kæmper med samme problem. Jeg kan dog naturligvis ikke garantere at det er nøjagtigt det her der er galt på din PCer…

Det er klart at man nok bør opdatere til en nyere ikke-beta (dvs. test-driver) når AMD engang frigiver sådan en… Men i det mindste kan man bruge bærbaren mens man venter :-).

Dette indlæg blev udgivet i Teknik. Bogmærk permalinket.

6 Responses to Windows 8.1 og “black screen of death”

 1. Bjarne Jensen skriver:

  Hej.
  Tak for din hjælp. Vi har åbenbart samme slags pc, da jeg har de samme grafikkort. Desværre er min pc helt i sort, så jeg kan ikke komme til at installere den nye grafikdriver. Jeg kan se musen og engang i mellem DA ned i højre hjørne. Jeg sidder ikke ved min pc nu, men vil forsøge at fjerne grafikdriveren eller kortet, og så se hvad der sker, eller har du andre forslag?
  mvh
  Bjarne

 2. Bjarne Jensen skriver:

  Hold da op, det var da vist sent igår, har ikke lige set at du skrev, at den skal fjernes…lol.
  Nå, det skal prøves imorgen! Tak igen.

 3. Bjarne Jensen skriver:

  …er iøvrigt i safe mode, hvilket egentlig også er ret svært…tog en del forsøg…ak Microsoft! 🙂

 4. Bjarne Jensen skriver:

  OK, så lykkedes det i et par forsøg, men pc kører godt nok lidt tungt, både opstart, net og diverse spil, men det sidste kan vel være pga den ældre grafikdriver?
  Har prøvet at køre noget bootdefrag men kører stadig lidt haltende…
  Men tak for vejledningen!

 5. Bjarne skriver:

  Kører også bedre nu, men jeg er bange for, at den køre på intel grafikdriveren. Kan ikke starte catalyst control center, får besked om, at driveren ikke er installeret…har prøvet at installere den 3 gange nu…mærkeligt!

 6. Bjarne skriver:

  Hentede den en gang til og har nu to ens filer, men det lykkedes alligevel med den sidst hentede. Kan gå i ccc nu….underligt. Men hvordan fungerer det egentligt når der også er et intel kort? Hvordan kan jeg være sikker på, hvad pc’en bruger?
  mvh
  Bjarne

Skriv et svar